SZJA mentesség átalányadózóként…

Idén ez a sláger, hogy ez milyen jó, az átalányadózóknak 1.200.000.-Ft JÖVEDELEMIG, nem kell SZJA-t fizetni!

Szuper! Vagy mégsem?

Az, hogy idén így van, rendben van, de gondolkoztál már rajta mi lesz jövőre, vagy ez még korai?

SZJA mentesített jövedelem 2022-ben

Már a vízcsapból is ez folyik, hogy milyen jó is ez az SZJA mentesség! 

Először tisztázzuk, hogy miért a bevételt szoktam írni elsősorban, és miért nem a jövedelem határt, azaz az 1.200.000.-Ft-ot.

Te mit szoktál nézni? Azt, hogy mennyi a BEVÉTELED, vagy azt, hogy mennyi a JÖVEDELMED, mert a kettő ugye nem ugyanaz átalányadózónál. Láttam olyan kérdést, hogy jaj, elértem az 1.200.000.- bevételt, akkor most már nekem adózni kell, ugye? Nem, nem kell, mert ez a bevételed, és nem a jövedelmed!

  • 60% jövedelem – 40%-os költséghányad, azaz a bevételed 60%-a lesz a jövedelmed. Ebben az esetben ahhoz, hogy 1.200.000.-Ft jövedelemről beszéljünk legalább 2.000.000.- bevételednek kell lennie (2.000.000.-*60%=1.200.000.-)..
  • 20% jövedelem – 80%-os költséghányad, a bevételed 20%-a lesz a jövedelmed, azaz 6.000.000.-Ft bevételnek a 20%-a lesz 1.200.000.- jövedelem.
  • 10% jövedelem – 90%-os költséghányad, a bevételed10%-a lesz a jövedelmed, azaz 12.000.000.-Ft bevételnek  a 10%-a lesz 1.200.000.- jövedelem.

Mindhárom esetben a jövedelem határ 1.200.000.-, de a bevétel más és más, mekkora különbség, ugye? Tehát véleményem szerint a költséghányadnak megfelelően a bevételedet tartsd szem előtt! 😉

 

Elértem a mentesített határt....

Hamarosan, akiknek jól indult az átalányadós időszaka elkezdenek SZJA-t is fizetni, és ilyenkor már a járulék alap is más lesz, szóval „kicsit” többet kell majd az állam felé fizetni.

Elgondolkoztam, ha elérem ezt, akkor szomorú leszek-e vagy sem.

Egyrészt nem lesz jó, hogy fizetnem kell, de nagyon jó érzés lesz, hogy van miből! 🙂 

Nekem van egészségpénztár tagságom, és nyugdíjbiztosításom is, így ha reálisan nézem az idei adófizetési kötelezettségeimet, pont úgy gondolom, ha fizetnem kell SZJA-t, akkor igénybe tudom majd venni az adójóváírást, és máris jobban érzem magam! Igaz, a járulék fizetési kötelezettségem is magasabb lesz, ott meg azt kell nézni, hogy a táppénz-, és majd későbbiekben a nyugdíjalapom is magasabb lesz, mint a KATA alatt (lett) volna.

 

December 1-én a megtakarításaink után igénybevehető adó jóváírásokról fogunk beszélgetni vendégeimmel, illetve röviden bemutatjuk miben érdemes gondolkozni ebben a pénzügyileg nehéz, instabil élethelyzetben. Két szakértő vendéggel egyeztetek a napokban, hogy miről essen szó, de ha segíteni szeretnél kérdésekkel, akkor kérlek regisztrálj az esemény sorozatra, és hamarosan küldöm a témához tartozó pár kérdésből álló kérdőívet, illetve a regisztrálás után is felteheted kérdésiedet.

Várható cikkek, témák

Szeretnék olyan témákat a blogcikkekben, amiket látok a Social Media felületeken, hogy rácsodálkoznak sokan, hogy „Jé, ezt is kell?”. Mindemellett javaslom, hogy ne akarj mindent egyedül megoldani, az átalányadózás NEM olyan, mint a KATA, és ott is voltak nagy melléfogások… sajnos.

Könyvelő, adótanácsadó legyen a látókörödben!!!

Az nem jó megoldás, hogy eseti segítséget kérsz! Természetesen megoldható (jó árért), de hidd el, sokkal jobb az együttműködés, hogy ha állandó  segítség van a háttérben! 😉 🙂

Kérdezz-válaszolok 2022. tél

3 részes ingyenes online esemény

2022.november 24-december 08 között 3 csütörtökön KÉRDEZZ-FELELEK 2022 tél címmel online eseményt szervezek, ahol a képen látható témákról beszélgetünk.

Mindhárom alkalom ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Mindhárom alkalomról készül felvétel, amit 2022. december 20-ig lehet majd megtekinteni a regisztráltaknak.

Mindhárom alkalom után lesz egy-egy, a témához  kapcsolódó ajánlatom! 🙂

FACEBOOK csoport

Átalányadó, átalányadózás... stb.

Bizonytalan vagy? Egy gyors, másokat is érintő kérdésed lenne? Akkor várlak a Facebook csoportomban!

Ha tanácsadásra van szükséged, akkor NE a csoportban kérdezz, kérlek!

 

Nem vagy tagja  még a csoportnak? Akkor itt a lehetőség, jelentkezz! 🙂

Érthetően

Érhetően fogalmazok...

Online

Akár munkahelyedről, akár otthonról is nézheted

Hatékonyan

Nem bonyolítom túl. Célom a hatékony kommunikáció