Átalányadózás mikor választható?

Évközben? Év elején vagy végén?

Gyakori kérdés, hogy ha nem KATA-s leszel, akkor MIKOR választhatod az átalányadózást. Sajnos a social media felületen nem mindig kapsz jó választ. Nem gondolom, hogy direkt rosszat mondanak, segíteni akarnak  a válaszadók, de néha jobb ha nem ír, mond valaki valamit.

KATA-s vagy, illetve voltál

Amikor 2022. augusztus 31-én mindenkinek megszűnt a KATA alanyisága, volt egy határidő, amíg bejelentkezhetett katásnak újra (szeptember 25.), illetve átalányadózónak, kivételesen a törvény erejénél fogva 2022. október 31-ig.

Ha KATA adóalany vagy jelenleg, de közben kiderült, jobb lenne ha nem katáznál, akkor lehetőséged van bejelenteni a 22T101E nyomtatványon, hogy a következő hónap 1-től nem kívánsz KATA-s lenni, és ekkor jelölheted azt is, hogy átalányadózó akarsz lenni.

Ha nem jelölöd akkor a Vállalkozói Jövedelem Szerint Adózó (VSZJA) leszel, és az aktuális évben nem lehetsz már átalányadózó.

FONTOS, hogy ha azért nem lehetsz KATA-s, mert kitettek, pl. cégtől folyt be bevételed, vagy egyéb szabályt szegtél, akkor NEM LEHETSZ átalányadózó az aktuális adóévben!

Kezdő vállalkozó vagy....

Ha most kezded a vállalkozásodat, akkor választhatod ezt  az adózási formát, amikor indítod a vállalkozást, az első perctől, akkor kell jelölni. Az átalányadózást választhatod akár a hónap utolsó napján is, nem úgy mint a KATA-t, mert a járulékfizetési kötelezettségedet lehet  arányosítani, míg a KATA 50.000.-Ft-ját nem lehetett.

Vállalkozás indításakor ajánlott szakember segítségét kérni, mert nem csak az adószám kiváltása a feladatod, hanem van egy jópár bejelentési kötelezettséged, több helyre is.

 

Régóta vállalkozó vagy, és nem katás

Ha Vállalkozói Jövedelem Szerint Adózó (VJSZA) vagy évek óta, úgy szoktam mondani, hogy „sima” szja-s, akkor az adott évi SZJA bevallásodban jelölheted legkésőbb május 20-ig, hogy ezt az adózási formát választod.

Ha előbb beadod a bevallást, és nem jelölted, akkor ezt már nem javíthatod, és május 20. után sem, csak a következő adóévben.

 

Összefoglalva

KATA helyett a következő hónap 1-től.

Kezdő vállalkozóként az indításkor.

VJSZA az aktuális adóév bevallásában, legkésőbb május 20-ig.

 

Ebben az esetben is ajánlott szakértővel egyeztetni mielőtt belevágsz, mert a rossz választás esetén nehezebb rendbehozni a dolgokat.

Kérdezz-válaszolok 2022. tél

3 részes ingyenes online esemény

2022.november 24-december 08 között 3 csütörtökön KÉRDEZZ-FELELEK 2022 tél címmel online eseményt szervezek, ahol a képen látható témákról beszélgetünk.

Mindhárom alkalom ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Mindhárom alkalomról készül felvétel, amit 2022. december 20-ig lehet majd megtekinteni a regisztráltaknak.

Mindhárom alkalom után lesz egy-egy, a témához  kapcsolódó ajánlatom! 🙂

FACEBOOK csoport

Átalányadó, átalányadózás... stb.

Bizonytalan vagy? Egy gyors, másokat is érintő kérdésed lenne? Akkor várlak a Facebook csoportomban!

Ha tanácsadásra van szükséged, akkor NE a csoportban kérdezz, kérlek!

 

Nem vagy tagja  még a csoportnak? Akkor itt a lehetőség, jelentkezz! 🙂

Érthetően

Érhetően fogalmazok...

Online

Akár munkahelyedről, akár otthonról is nézheted

Hatékonyan

Nem bonyolítom túl. Célom a hatékony kommunikáció