KATA, VJSZA és átalányadó

Ugye ismerősek ezek az adónemek? Vagy mégsem?

Érdekes-e, hogy alanyi adómentes adózó vagy, vagy teljesen mindegy, mert ezek függetlenek az ÁFA alanyiságodtól?

Tisztázzuk gyorsan az alanyi adómentességet!

Nagyon sokan azt hiszik, hogy a KATA adóalanyisággal kéz a kézben jár az alanyi adómentesség, ha megszűnt a KATA, akkor már nem is lehet alanyi adómentes.

Ez egy hatalmas tévedés!

Az alanyi adómentesség arra értendő, hogy ÁFA alanyként (mindenki áfa alany 😉 )- tehát nem KATA-sként – jogosult vagy-e áfa mentesnek lenni, benne van ÁFA ALANY. Tehát nem a tevékenységtől, az adónem választástól függ ez, hanem attól, hogy mint ÁFA ALANY jogosult vagy 12.000.000.-Ft-ig áfa mentesen számlázni!

Tehát a lényeg az, hogy bármelyik adózási módot választod, az alanyi adómentességet választhatod, míg a határt el nem éred!

KATA adónem

A legtöbb egyéni vállalkozó ezt az adónemet ismeri, mert 2013 óta ez volt a legegyszerűbb, amihez esetleg még könyvelő sem kellett, és a legtöbb adóalany ügyesen meg is oldotta, mert ahogy mondani szokták, „egyszerű volt, mint a faék” a vállalkozása.

Ez igaz akkor, ha SEMMI különleges esemény nem szólt bele az Életedbe, azaz pl. nem voltál áfás, nem volt külföldi ügyleted, stb.

Sajnos hiba nem csak a felsorolt esetekben következhetett be, hanem pl. ha nem figyelted az adó folyószámládat, nem követted az utóbbi időben elég gyakori törvényi változásokat, azaz mi vonatkozik rád, mi nem. Ha szerencséd volt, akkor még időben észrevetted, és nem volt semmi gond, de ha nem figyeltél, akkor bizony már fájó pontként kellett keresni könyvelőt, aki rendezte soraidat, és bizony előfordulhatott, hogy nem a havi díját kérte el.

Itt jegyzem meg, hogy a közelmúltban lezajlott észvesztő időszakban is lehetett nagyokat tévedni. 🙁

A héten keresett meg egy volt katás, hogy beszélgessünk, és meg volt győződve róla, hogy ő még most is katás. Miután kértem tőle egy elektronikus meghatalmazást, gyorsan ránéztem a törzsadataira, folyószámlájára. Hát nem katás! Rendbe tettem, minél kevésbé fájjon neki a jövőben, és azt mondta,hogy a jövőben együtt folytatjuk a munkát. Ő pl. tényleg egy egyszerű eset, mégis… nem figyelt, és máris nem lett katás, majd csak decembertől lesz az.  

VJSZA - Vállalkozói Jövedelem Szerint Adózó

Én ezt a formát nemes egyszerűséggel úgy szoktam hívni, hogy „sima” SZJA.  Tudom, hogy nem szabályos, és a kollégák ezért pokolba küldenének, de erről meg egy történet jut eszembe mindig.

Kezdő NAV-os ügyfélszolgálatos voltam 11 éve, amikor az egészségügyi szolgáltatási járulékot szimplán TB-nek hívtam az ügyfélnek. Persze, tudom, és akkor is tudtam, hogy nem TB, de a köznyelv így ismeri, ismerte, így ezért mondtam ezt. Az akkori főnököm közölte velem, hogy ha még 1x meghallja ezt tőlem, akkor annyiszor 100.-Ft-ot fizetek neki. Megtanultam természetesen, de vigyáztam, hogy a kolléganő ne hallja sűrűn, mikor az ügyfélnek lefordítottam a kifejezést. 😉

Szóval ez a „sima” SZJA, ahol

  • kőkeményen gyűjtögetni kell a költség számlákat,
  • figyelni kell, mikor-mit-hogyan számolhatunk el,
  • és ha főállású egyéni vállalkozó vagy, akkor még a kötelező minimum járulékot is fizetni kell „lelkesen” állam bácsinak. És ha ez még nem elég, akkor évvégig elvileg nem használhatod a saját pénzedet, míg nem adod be az éves adó bevallásodat, és nem számolsz el a bevételeddel.

Természetesen van adózó akinek kifejezetten ez az adónem a jó, főleg ahol sok-sok költséggel járó tevékenység van, mert akkor azzal azért sokat lehet faragni a bevételen.

 

Átalányadózás

Az egyéni vállalkozók társadalma 2022. nyarán új fogalmat tanult meg, ez pedig az átalányadózás. Ez nem új adónem, csakhát most rákényszerítettek bennünket, hogy megismerjük, megtanuljuk a KATA helyett lehetséges mentsvárnak.

Ez az adónem is SZJA alapú, de abban különbözik a VJSZA-tól, hogy itt a törvény meghatároz költséghányadokat, amiket számlák elszámolása nélkül is igénybevehetünk. Direkt írtam az elszámolást, és nem azt, hogy költség számlákat nem kell gyűjteni. De! Gyűjteni kell, viszont nem tudjuk ezeket elszámolni.

Ez is egyszerűnek mondott adónem, sokan hasonlítják a KATA-hoz, pedig ez nem így van. Most, idén, ebben a 4 hónapban, akik KATA-ból kerültünk át átalányadóba még csak-csak mondhatjuk, hogy könnyű lehet, mert sokan elintézték még katásként a számlázásokat, esetleg kivárnak, szünetelnek. De el kell hogy szomorítsalak! Ez jövőre nagyon bekeményedik, és nem úgy fog működni, mint a KATA. 

Itt azért úgy gondolom, hogy érdemes könyvelő, adótanácsadó keresése a jövőre nézve. Az év elején még nem fogod érezni, mert ha marad az adómentes rész, akkor addig a határig jó leszel, de utána már nem biztos, hogy jól fogod érezni magad. A könyvelők év elejétől szeretnek az újakkal foglalkozni, hamarosan én is jövök ajánlattal. 😉

Várható cikkek, témák

Szeretnék olyan témákat a blogcikkekben, amiket látok a Social Media felületeken, hogy rácsodálkoznak sokan, hogy „Jé, ezt is kell?”. Mindemellett javaslom, hogy ne akarj mindent egyedül megoldani, az átalányadózás NEM olyan, mint a KATA, és ott is voltak nagy melléfogások… sajnos.

Könyvelő, adótanácsadó legyen a látókörödben!!!

Az nem jó megoldás, hogy eseti segítséget kérsz! Természetesen megoldható (jó árért), de hidd el, sokkal jobb az együttműködés, hogy ha állandó  segítség van a háttérben! 😉 🙂

Kérdezz-válaszolok 2022. tél

3 részes ingyenes online esemény

2022.november 24-december 08 között 3 csütörtökön KÉRDEZZ-FELELEK 2022 tél címmel online eseményt szervezek, ahol a képen látható témákról beszélgetünk.

Mindhárom alkalom ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Mindhárom alkalomról készül felvétel, amit 2022. december 20-ig lehet majd megtekinteni a regisztráltaknak.

Mindhárom alkalom után lesz egy-egy, a témához  kapcsolódó ajánlatom! 🙂

FACEBOOK csoport

Átalányadó, átalányadózás... stb.

Bizonytalan vagy? Egy gyors, másokat is érintő kérdésed lenne? Akkor várlak a Facebook csoportomban!

Ha tanácsadásra van szükséged, akkor NE a csoportban kérdezz, kérlek!

 

Nem vagy tagja  még a csoportnak? Akkor itt a lehetőség, jelentkezz! 🙂

Érthetően

Érhetően fogalmazok...

Online

Akár munkahelyedről, akár otthonról is nézheted

Hatékonyan

Nem bonyolítom túl. Célom a hatékony kommunikáció