ÁNYK vagy ONYA felületen?

Mindegy, bármelyik jó

Mindegy melyik felületen adod be az egyéni vállalkozásoddal kapcsolatos változásokat, amelyiket könnyebb tudod kezelni.

Könyvelők az ÁNYK-ra esküsznek, akik meg nem gyakorlott ÁNYK-sok az ONYA-ra. Nekem mindkettő felület tetszik, de van amikor az ÁNYK-n jobban látom mit szeretnék.

22T101E nyomtatvány, illetve változás bejelentő

A régi motoros könyvelők még mindig ki akarják tölteni ezt az adatlapot vállalkozás indításakor, mert évekkel ezelőtt még itt kellett egy csomó mindent bejelenteni a NAV felé. Most már csak akkor kell ezen a nyomtatványon bejelenteni vállalkozás indításkor, ha a webes ügysegéden nem tudtál minden adatot megadni, pl. az iratőrzés helyét, vagy levelezési címet.

Elsősorban a KATA-sok használták, használják amikor pl. mentesülnek a KATA fizetése alól, de a nem katás egyéni vállalkozók is itt jelentik be ha a munkavégzés jellege változott.

Ezen a változás bejelentő lapon kell bejelenteni, ha alanyi adómentes ÁFÁ-sként elérted a 12.000.000.- forintos határt, és áfakörösnek kell bejelentkezned. Az adatlapot a változást követő 15 napon belül be kell küldeni elektronikusan a NAV-hoz!

A munkavégzés jellegében azt jelzed a NAV felé, hogy főállásúként vagy vállalkozó, vagy másodállásúként, tanukóként, vagy nyugdíjasként. Ezt vállalkozás indításakor bejelented a websegéden, de ha változás van a jellegben, akkor ezt külön be kell jelenteni.

 

Az ÁNYK keretprogramban a 22T101E nyomtatványon tudod bejelenteni a változást, de ha neked ez nem szimpatikus, akkor az ONYA-n tudod bejelenteni, a már talán megszokott mozaik rendszerből kiválasztva, hogy melyik mozaikot kell megnyitni ahhoz, hogy a megfelelő rubrikákat tudd kitölteni. 

 

Az ONYA-t azért szeretem, mert ha azon jelentek be adat változást, akkor egyrészt elég hamar fent van a NAV rendszerében, másrészt meg az alapadatokat a rendszer megadja, és ha elhibázok valami adatot, vagy nem megfelelően írtam be, akkor figyelmeztet. Pl. ha már átalányadózó vagyok,  és még 1x be akarom magam jelenteni lelkesen.

 

Kérdezz-válaszolok 2022. tél

3 részes ingyenes online esemény

2022.november 24-december 08 között 3 csütörtökön KÉRDEZZ-FELELEK 2022 tél címmel online eseményt szervezek, ahol a képen látható témákról beszélgetünk.

Mindhárom alkalom ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Mindhárom alkalomról készül felvétel, amit 2022. december 20-ig lehet majd megtekinteni a regisztráltaknak.

Mindhárom alkalom után lesz egy-egy, a témához  kapcsolódó ajánlatom! 🙂

FACEBOOK csoport

Átalányadó, átalányadózás... stb.

Bizonytalan vagy? Egy gyors, másokat is érintő kérdésed lenne? Akkor várlak a Facebook csoportomban!

Ha tanácsadásra van szükséged, akkor NE a csoportban kérdezz, kérlek!

 

Nem vagy tagja  még a csoportnak? Akkor itt a lehetőség, jelentkezz! 🙂

Érthetően

Érhetően fogalmazok...

Online

Akár munkahelyedről, akár otthonról is nézheted

Hatékonyan

Nem bonyolítom túl. Célom a hatékony kommunikáció